Workshop viel in de smaak!

Posted on Updated on

De workshop ‚Weet wat je eet’viel goed in de smaak, letterlijk en figuurlijk. Het thema maakte veel los bij iedereen en de tijd was te kort om heel diep op de materie in te gaan. De soep tussen de presentaties in viel goed in de smaak en wij willen jullie dan ook niet het recept onthouden met de 9 gouden regels van ‚Weet wat je eet‘. Ook het tweede onderdeel van René Tuite van Slijterij René in Apeldoorn was een interessante proeverij van verschillende wijnen. Wij hopen volgend jaar dit thema nogmaals aan te kunnen bieden en het onderwerp nog meer uit te diepen.  Maar tot die tijd geniet van dit lekkere recept!

Recept:

Snipper een ui en hak peterselie fijn, Bak dit heel licht in boter (of olijfolie). Voeg naar believen zout, peper, chilipeper, knoflook en suiker aan toe en laat het geheel carameliseren. Blus met rode wijn (of water) en laat het even sudderen.

Voeg de tomaten toe al dan niet ontveld en gezeefd. Eventueel kun je er nog een blikje tomatenpuree aan toevoegen en/of een blikje mail of kikkererwten. Er kan ook vermicelli bij. Laat het geheel goed doorkoken. Voeg er na believen nog creme fraiche (of kokosmelk) toe, en/of parmezaanse kaas of emmentaler.

Christiane: ‚Mocht iemand teleur gesteld zijn, dat er geen hoeveelheden aangegeven zijn, ik kook puur op gevoel en (heel belangrijk) op smaak… ;-)‘

9 Gouden Regels:

  1. Kies voor zo min mogelijk bewerkte producten, zoals pakjes en bijvoorbeeld chips. Dan zal de volgende tip geen enkel probleem opleveren.
  2. Vermijd kunstmatige toevoegingen, dat betekend dat je beter suiker kunt gebruiken dan kunstmatige zoetstoffen. Maar!!! Wees er wel zuinig mee!
  3. Prefereer verwarmd voedsel in plaats van yoghurt, fruit en sla.
  4. Kies voor groentes van het seizoen en uit je eigen regio.
  5. Voeg aan je maaltijd verschillende smaken toe, zuur, zoet, scherp, bitter, zout.
  6. Speel in al je gerechten met kleuren. Bijvoorbeeld extra peterselie op worteljes.
  7. Suiker is een verslavende stof. Stop met suiker in koffie en thee. Na een tijd ben je er aan gewend en zal je de eigenlijke smaak van koffie en thee weer beter proeven.
  8. Kies voor plantaardige producten boven vlees en vervang vlees minstens 1 keer per week door vis.
  9. Bereid je eten met aandacht en eet met aandacht! Niet voor de tv en indien mogelijk in goed gezelschap.